XXIV OTWARTE MISTRZOSTWA ZELOWA W SZACHACH

dodano 2014-03-25 20:38 w kategorii: Informacje

30.03.2014 - Zapraszamy !!!

XXIV OTWARTE MISTRZOSTWA ZELOWA W SZACHACH

Im. Stanisława Komidzierskiego o puchar Przewodniczącego RW SLD w Łodzi Dariusza Jońskiego.

Historia Otwartych Mistrzostw w Zelowie rozpoczyna się w roku 1990 kiedy to wśród zelowskich działaczy SdRP i działaczy LZS Zelów powstała myśl, aby aktywność Lewicy wzmocnić poprzez organizację imprez sportowych i popularyzacje szachów.

Wtedy też zorganizowano I Mistrzostwa Zelowa w szachach o Puchar Przewodniczącego Rady Wojewódzkiej SdRP w Piotrkowie. W turnieju wzięło udział 44 zawodniczek i zawodników z terenu województwa piotrkowskiego, co uznaliśmy za duży sukces.

Na szczeblu wojewódzkim zaczęło się dużo mówić o aktywności zelowskiej Lewicy. Udało nam się wówczas pozyskać 15 sponsorów, którzy ufundowali i wręczyli nagrody oraz puchary. Po tym sukcesie postanowiliśmy organizować turniej co roku.

Kiedy powstał Sojusz Lewicy Demokratycznej turniej był nadal organizowany, a kolejni Przewodniczący Rady Wojewódzkiej SLD w Łodzi chętnie przyjmowali patronat nad imprezą. Po reformie administracyjnej kraju i powstaniu 16 województw, turniej odbywa się pod nazwą „Otwarte Mistrzostwa Zelowa w Szachach” o puchar Przewodniczącego Rady Wojewódzkiej  SLD w Łodzi.

W kolejnych latach w turnieju brało udział coraz więcej zawodniczek i zawodników.
Przykładowo w 2004r – 82 osób, 2006r – 91 osób,  2007r i 2009r – 105 osób, 2010r – 116 osób, osiągając w latach 2012-2013 rekordową liczbę 132 uczestników płci obojga. W turnieju biorą udział z roku na rok zawodniczki i zawodnicy z całej Polski, oraz z zagranicy, w wieku od 6 do 84 lat prezentujący nierzadko bardzo wysoki poziom sportowy. Od 2011 roku patronem turnieju jest Stanisław Komidzierski inicjator i organizator tych Mistrzostw Szachowych.

W ostatnich turniejach pozyskaliśmy grono 27 sponsorów/fundatorów nagród, z SLD i sympatyków lewicy, władz samorządowych, LZS, OSP, PSL i innych osób którym bliskie są idee lewicy i sportu szachowego. Z roku na rok Otwarte Mistrzostwa Zelowa w Szachach cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Jako ciekawostkę można podać, że zwycięzcą w ostatniej XXIII edycji Mistrzostw Zelowa w Szachach był arcymistrz szachowy reprezentujący Ukrainę.