SOJUSZ DLA OBWODNICY - Konferencja SLD w Bełchatowie

dodano 2013-09-30 19:21 w kategorii: Akcje

W dniu dzisiejszym, na tle billboardu " Zamiast OBIETNICY, Żądamy OBWODNICY", przy drodze krajowej numer 8, bełchatowski Sojusz Lewicy Demokratycznej zorganizował Plenerową Konferencję Prasową. W konferencji udział wzięli: poseł na sejm RP, rzecznik SLD - Dariusz Joński oraz poseł SLD - Artur Ostrowski, radni SLD Powiatu Bełchatowskiego: Marcin Rzepecki i Jan Juszczyk (wiceprzewodniczący OPZZ województwa łódzkiego) , radni SLD Rady Miejskiej w Bełchatowie: Tadeusz Rozpara i Sławomir Komidzierski. Jak pamiętamy, po wykreśleniu z ministerialnego "Programu Dróg Krajowych na lata 2011-2015" budowy obwodnicy Bełchatowa mieszkańcy wyszli na ulicę. Od 20 września odbywają się blokady krajowej ósemki na ulicy Lipowej w Bełchatowie oraz w Dobrzelowie. Przez Bełchatów każdej doby przejeżdża kilkanaście tysięcy aut. Mieszkańcy energetycznej stolicy Polski mają dość obietnic, mają dość zakorkowanego miasta, spalin, hałasu, pękających ścian budynków oraz śmierci ludzi przy krajowej ósemce w okolicach Bełchatowa. Wszelkie dotychczasowego środki zostały wyczerpane. Przystąpiono do bardziej drastycznych metod jakimi są m.in. blokady. Determinacja protestujących jest duża i mówią, że będą protestować do skutku. Mieszkańców Bełchatowa oraz związki zawodowe, w walce o obwodnicę Bełchatowa, aktywnie wspierają radni i członkowie bełchatowskiego SLD oraz sympatycy lewicy. Aby głos Bełchatowian był słyszalny w województwie łódzkim i Warszawie, gdzie zapadają kluczowe decyzje, zaproszono na dzisiejszą konferencję posłów SLD ziemi łódzkiej. Obecny na dzisiejszej konferencji poseł Artur Ostrowski, który jest w kontakcie z bełchatowskim SLD, interesuje się losem obwodnicy Bełchatowa od dawna m.in. poprzez składane interpelacje czy wystąpienia na forum Sejmu. Wziął również udział w pierwszej blokadzie drogi krajowej numer 8 jak odbyła się 20 września. Zadeklarował, że podejmowane przez niego działania będę kontynuowane. W ostatnich dniach spotkał się z przedstawicielami Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad oraz wnioskował w Ministerstwie Transportu o przedstawienie wyjaśnień w sprawie budowy obwodnicy Bełchatowa. Złożył również interpelację na ręce pani Marszałek Sejmu Ewy Kopacz z pytaniem o termin rozpoczęcia inwestycji Poseł ziemi łódzkiej Dariusz Joński, rzecznik SLD zadeklarował pełne poparcie dla budowy obwodnicy Bełchatowa. W najbliższy poniedziałek zostanie podjęta w tym temacie uchwała Rady Wojewódzkiej oraz odbędzie się spotkanie klubu parlamentarnego SLD. Dariusz Joński zadeklarował również lobbowanie u posłów ziemi łódzkiej z innych partii na rzecz budowy obwodnicy Bełchatowa. Uczestnicy konferencji zaapelowali do innych partii politycznych m.in. PO, PSL, PIS, aby przyłączyły się do działań mieszkańców Bełchatowa i bełchatowskiego SLD. SOJUSZ DLA OBWODNICY to hasło wokół którego, ponad podziałami politycznymi, powinniśmy wspólnie walczyć o obwodnicę Bełchatowa. W innym przypadku Bełchatów będzie jedynym miastem, na drodze krajowej numer 8, które nie będzie miało obwodnicy. Dziękujemy za udostępnienie zdjęć: Magdalena Jaśkiewicz, Jarosław Olbrychowski, Remi Dobrzyński.