Wczoraj konferencja bełchatowskiego SLD, dziś... przyjazd Ministra Nowaka do Bełchatowa

dodano 2013-10-01 15:24 w kategorii: Informacje

W dniu wczorajszym bełchatowskie SLD zorganizowało konferencję prasową pod hasłem: Zamiast OBIETNICY, Żądamy OBWODNICY. Dziś... do Bełchatowa przyjechał Minister Transportu Sławomir Nowak informując, że obwodnica Bełchatowa znalazła się w załączniku nr 6 do Programu Budowy Dróg Krajowych w latach 2011-2015. Taka wiadomość cieszy wszystkich mieszkańców Bełchatowa i regionu zarówno tych walczących o obwodnicę jak i tych stojących obok. Tak naprawdę minister Nowak przywrócił nam plany budowy obwodnicy, którą nie tak dawno jednym pociągnięciem skreślono z Programu Budowy Dróg Krajowych. Po protestach, blokadach i determinacji mieszkańców oddano nam obwodnicę. Pytań jest wiele, dlaczego tak późno, co zrobiły władze Belchatowa przez ostatnią dekadę itd. Na podsumowania przyjdzie zapewne czas. Mieszkańcy Bełchatowa i okolic poprzez swoją determinację doprowadzili do podjętych decyzji i wizyty Ministra Nowaka w naszym mieście. Za to mieszkańcom Bełchatowa i regionu (bo protestowano nie tylko w Bełchatowie) należy się ogromny szacunek. Bełchatowski Sojusz Lewicy Demokratycznej od pierwszego dnia brał udział w protestach i blokadach oraz m.in. poprzez posłów i radnych SLD wspierał działania na rzecz budowy obwodnicy Bełchatowa Dziękujemy wszystkim, którzy walczyli we wspólnej sprawie. Wśród protestujących było wiele osób z SLD, sympatyków lewicy oraz związki zawodowe na czele z Adamem Olejnikiem, Andrzejem Kisielem, Szczepanem Króliczakiem czy wielu innych. Oczywiście sukces ma wielu ojców i nie przypisujemy sobie jego, jednak obserwujący obiektywnie wydarzenia ostatnich dni widzą jak znaczący był udział lewicy i związków zawodowych w walce o przywrócenie budowy obwodnicy Bełchatowa. Mając jednak w pamięci jak było podczas ostatniej dekady, jakie składano obietnice, jak mamiono mieszkańców Bełchatowa deklaracjami, zwykle przed wyborami, będziemy sytuację monitować i reagować jeśli będzie taka potrzeba. Raz jeszcze dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w nasze wspólne działania. Choć to dopiero połowa drogi, to na pewno wczorajsza decyzja cieszy nas wszystkich.