#ŚwiętokrzyskieToMy: 20 lat minęło i jeden dzień…

5 czerwca w Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach odbyła się uroczysta Gala z okazji 20-lecia utworzenia Województwa Świętokrzyskiego, w której udział wziął prezydent Aleksander Kwaśniewski. Nie mogło na niej zabraknąć również przedstawicieli Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

20 lat temu prawicowy rząd AWS-UW przeprowadził reformę administracyjną, która w pierwotnym założeniu miała utworzyć 12 województw. Region kielecki miał zostać przyłączony do Małopolski, radomski do Mazowsza a częstochowski do Śląska.

Samorządowcy, parlamentarzyści ówczesnej opozycji, tj. Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Polskiego Stronnictwa Ludowego, tysiące mieszkańców regionu kieleckiego, nie godziwszy się z takim stanem rzeczy, rozpoczęli walkę o utworzenie województwa m. in. z siedzibą w Kielcach. Należy tu również zaznaczyć, iż do walki stanął również poseł Mariusz Olszewski – jedyny poseł prawicy z regionu. W tym samym czasie np. ówczesny Senator Krzysztof Lipiec – dzisiaj poseł  i szef regionalnych struktur PiS  - opowiedział się za podziałem kraju na 12 województw, bez „świętokrzyskiego”.

Były różne koncepcje. A to wspólne województwo staropolskie z Radomiem (niestety mieszkańcy Radomia odrzucili ten pomysł i w większości opowiedzieli się za przyłączeniem do Mazowsza), a to wspólne województwo z Częstochową, która ostatecznie znalazła się w Województwie Śląskim.

Gdyby nie determinacja ówczesnych posłów i działaczy SLD i PSL, którzy stanowili trzon Ruchu Obrony Regionu Staropolskiego oraz  ogromnej ilości mieszkańców i społeczników naszego regionu, którzy licznie manifestowali m.in. pod urzędem wojewódzki czy pod Sejmem, blokowali drogi a także vetu, które prezydent Aleksander Kwaśniewski postawił, gdy przedstawiono mu do podpisu ustawę powołująca 12 województw , dzisiaj nie tylko nie moglibyśmy obchodzić tej uroczystości, ale przede wszystkim region ten straciłby szansę na dalszy rozwój, co pokazał przykład Radomia czy Częstochowy.

Uroczystą galę zbojkotowali jednak samorządowcy Prawa i Sprawiedliwości. I nie m a się czemu dziwić, gdyż – jak pisaliśmy wyżej – nie kto inny, jak szef PiS w województwie był przeciwny powstaniu tego województwa, tak samo zresztą jak obecny prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!